در ادامه میخوانید :

ونت خشک و ونت تر از دسته بندی های اجرایی هواکش در تاسیسات فاضلاب ساختمان است که دانستن تفاوت آنها کمک زیادی در اجرای صحیح آنها میکند.

لوله پلیکا و اتصالات UPVC ستاره پلیمر گلپایگان (امپراطور گلپایگان)

پیش تر در مقاله ﻟﻮﻟﻪﻛﺸﻲ ﻓﺎﺿﻼﺏ، ﻭﻧﺖ ﻭ ﺁﺏ ﺑﺎﺭﺍﻥ در مورد نکات اجرایی تاسیسات بهداشتی ساختمان و ونت صحبت کرده بودیم. در این مقاله قصد داریم در مورد تفاوت های ونت خشک و ونت تر فاضلاب نکاتی را خدمت شما عزیزان ارائه دهیم.

پیش از اینکه به مباحث ونت خشک و تر بپردازیم، در مورد استانداردهای آمریکا نکاتی را عرض میکنیم.

استانداردهایی که در کشور آمریکا مورد استفاده قرا می­گیرند، در ایالات های مختلف یکسان نیستند. بعضا برخی از استانداردها که بخاطر تجربه در برخی از ایالت ها استفاده می­شده است، به مرور زمان در ایالات دیگر هم مورد استفاده قرار گرفته است. دو مورد از مهم ترین آنها، استاندارد IPC و استاندارد UPC می­باشند که به ترتیب در ایالت های نیویورک و کالیفرنیا استفاده میشوند.

در آینده در مورد این استاندارد ها مطالبی برای شما عزیزان آماده میکنیم.

در مورد ونت تر نظر این استانداردها، مقررات ملی ساختمان و نشریه ۱۲۸ سازمان برنامه ریزی کشور متفاوت است. همچنین در مورد سایر لوله های فاضلاب تفاوت هایی باهم دیگر دارند. در ایران حداقل سایز لوله فاضلاب سرویس های ایرانی و خارجی حداقل ۱۰۰ یا ۴ اینچ میباشد که در استانداردهای آمریکا که خدمتتان عرض کردیم، سایز لوله فاضلاب سرویس فرنگی معادل خروجی خود تجهیز، ۷۵ یا ۳ اینچ درنظر گرفته می­شود.


لوله کشی فاضلاب

دتایل اجرایی توالت فرنگی

دتایل اجرایی توالت ایرانی

دتایل اجرایی ونت فاضلاب

دتایل اجرایی لوله هواکش


همانطور که میدانید لوله های ونت یکی از اجزای جدایی ناپذیر تاسیسات بهداشتی ساختمان میباشد. برای عملکرد صحیح سیستم فاضلاب ساختمان این سیستم ها باید مورد توجه قرار بگیرند.

در سیستم لوله کشی فاضلاب خانگی باید از لوله های ونت به عنوان هواکش سیستم استفاده شود. این لوله ها وظیفه دارند تا بو و رطوبت و انتشار گازهای موجود در مسیر فاضلاب را به بیرون هدایت کنند. طراحی این لوله ها باید به شکلی باشد تا هوا بتواند به راحتی و در اندازه مناسب هم از لوله ها خارج و هم در صورت نیاز وارد شود. استفاده از هواکش همچنین باعث می شود تا از شکستن آب هوا بند سیفون ها بر اثر فشار معکوس یا مکش سیفونی جلوگیری شود.

ونت خشک چیست؟

ونت خشک از پایین ترین نقطه لوله کشی فاضلاب شروع می شود و با اتصال به بدنه اصلی لوله فاضلاب در مسیر خود تمامی تجهیزات بهداشتی را پوشش می‌ دهد.

در این مسیر ممکن است لوله فاضلابی که به عنوان لوله ونت خشک در نظر گرفته می شود برای هر طبقه بصورت مجزا و یا بصورت مشترک برای چند طبقه استفاده شود.

نکته مهم در ونت خشک فاضلاب این است که در طول مسیر به هیچ عنوان هیچ آب ریزی به این لوله ها وجود ندارد.

نحوه لوله کشی ونت خشک به این صورت است که در ابتدایی ترین مسیر لوله اصلی یا رایز اصلی فاضلاب در مسیری مجزا تعبیه می شود.

در هر طبقه نیز در بالای هر یک از تجهیزات بهداشتی و در کنار توالت های فرنگی و ایرانی یک لوله مجزا به عنوان ونت خشک و تنها در راستای تخلیه و تنظیم فشار هوای داخل لوله تعبیه می شود و از یکی از زوایای ساختمان به بالا هدایت می شود.

در بالاترین نقطه این لوله های ونت خشک به همدیگر متصل می شوند و در نهایت به لوله ونت اصلی که در پایین ترین قسمت لوله فاضلاب تعبیه شده بود قفل می شوند و به بالاترین نقطه خانه که فضایی بالاتر از آخرین نقطه سقفی ساختمان باشد هدایت میشوند.

همانگونه که توضیح داده شد این لوله ها معمولا نباید ورودی آب داشته باشند.

بهترین حالت طراحی ونت خشک این است که سرویس ها و تجهیزات بهداشتی در یک مسیر به یک لوله اصلی ونت خشک قفل شوند تا به بیرون یا بالای پشت بام هدایت شوند.

لازم به توضیح است که بهترین قطر لوله برای ونت خشک همان لوله فاضلاب با قطر ۴۵ می باشد.

در انتها باید در نظر داشته باشید که لوله ونت خشک باید از کف پشت بام حداقل ۳۰ سانتی متر بالاتر باشد و اگر در نزدیکی آن بام و یا ارتفاع دیگری ایجاد شده و یا منطقه سردسیر است باید از بالاترین ارتفاع کمی بالاتر باشد.

ضمن اینکه باید به منظور جلوگیری از ورود اشیا و یا آب باران به داخل ونت خشک حتما سر لوله دودکش مخصوص تعبیه شود و اگر لوله بلند است باید حتما بوسیله یک سازه مهار شود.


سپتیک تانک

طراحی و اجرای سپتیک تانک

طراحی سپتیک تانک

سیستم فاضلاب شهری (اگو)

شیب لوله کشی فاضلاب


ونت تر چیست؟

مطابق با مقررات ملی ساختمان (برای دانلود مباحث مقرات ملی ساختمان اینجا کلیک کنید) در خصوص فاضلاب لوازم بهداشتی، باید تمامی تجهیزات بهداشتی بوسیله یک سیفون به شاخه اصلی و یا افقی فاضلاب هدایت شوند.

با توجه به تعریفی که در مبحث قبلی داشتیم در هر صورت به منظور جلوگیری از شکستن آب هوابند سیفون ها و ایجاد فشار معکوس و یا مکش سیفونی بای حتما در طراحی لوله کشی فاضلاب از هوا کش استفاده شود.

اما بر اساس تعاریف مندرج در مبحث ۱۶ لوازم بهداشتی ساختمان گاها می توانید برای چند سیفون نزدیک به هم از یک لوله هواکش استفاده کنید.

بنابراین تعریف می توان برای کلیه تجهیزات بهداشتی داخل یک حمام، توالت و حتی یک آشپزخانه کوچک از یک ونت و یا هواکش استفاده کرد.

همچنین در طراحی لوله کشی ونت می توان بصورتی عمل کرد که لوله های هواکش طبقه پایین به عنوان لوله های فاضلاب طبقه دوم یا بالاتر استفاده شود.

بنابراین ونت تر، ونت و یا هواکشی است که بر خلاف لوله ونت خشک که هیچ آب ریز و یا ورودی آبی ندارد، در طبقات بالا دست خود به عنوان لوله فاضلاب و برای طبقات پایین به عنوان لوله ونت عمل می کند. تفاوتی هم در تعداد طبقات وجود ندارد و این سلسله می تواند تا حتی چندین طبقه ادامه داشته باشد.

ونت تر از محل اتصال ونت خشک شروع می شود و تا پایین ترین نقطه لوله کشی فاضلاب ساختمان ادامه پیدا می کند.

در این حالت باید هر یک از تجهیزات بهداشتی بصورت مجزا با شاخه افقی فاضلاب یا لوله هواکش تر یا ونت تر اتصال داده شوند.

در این حالت ونت خشک می تواند مستقیما به لوله افقی ونت تر و یا بصورت مجزا به لوله فاضلاب هر یک از تجهیزات بهداشتی اتصال داده شود( البته به غیر از کفشور).

نهایتا ما می توانیم تنها یکی از تجهیزات بهداشتی که ونت تر برای آن در نظر گرفته ایم را در بالاترین نقطه اتصال لوله ونت خشک به ونت تر تعبیه کنیم.

نکته مهمی که باید در نظر گرفته شود این است که قطر لوله فاضلاب هواکش تر نمی تواند در هیچ مقطعی کمتر از قطر لوله فاضلاب وصل شده به شاخه افقی فاضلاب یا همان ونت تر در آن مقطع باشد.

بنابر این تعریف مطابق با جدول زیر باید ارقام قطر ونت تر را در ساختمان بر حسب D.F.U لوازم بهداشتی در نظر بگیریم:

قطر اسمی لوله ونت تر
قطر اسمی لوله ونت تر (برگرفته از مبحث ۱۶ مقررات ملی ساختمان)
۴ نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *